• cube

  • cubeRandom

A Szilícium Mezőn felépül a 3D-s „Virtuális Nagytemplom”

Az április 10-én 10-13 órig tartó sajtó tájékoztatón  tucatnyi újságíró, forgatócsoport, rádió és TV tudósító jelent meg. A hír számos hírportálon, nyomtatott sajtóban és televízióban jelent meg.

A SziMe3DAR Kft. az alábbi sajtóanyagot adta közre
 A Szilícium Mezőn felépül a 3D-s „Virtuális Nagytemplom”

Egyedülálló 3D-s felmérése készül a debreceni Református Nagytemplomnak, amely korábban soha nem látott pontossággal térképezi fel kulturális és vallási örökségünk helyszínét – a munkát április 10-én repülő robotok segítik.

A Debreceni Egyetem által létrehozott Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter keretében megalakult a SziMe3D Kft.. Egy, a cég által megvalósuló, részben az Európai Unió támogatásából finanszírozott (GOP-1.2.1-11-2012-0005 azonosító számú) projekt, forradalmian új változásokat érhet el a közeljövőben a hazai turizmus, az oktatás, a sport és a kultúra területén. A háromdimenziós technológia-fejlesztésen alapuló projekttevékenységek több területen, a projekten belül több egymástól elkülönülő részprojektben valósulnak meg. A Debrecenben zajló fejlesztések között fontos szerepet kapott a SziMe3D AR részprojekt, melynek nagyon fontos eredménye, hogy elkészül a Debreceni Református Nagytemplom 3D-s modellje, a „Virtuális Nagytemplom”.
A SziMe3D Kft. munkatársai 2013. április elején, több napig tartó munkával, földi lézer szkennerrel elkezdték a felmérést. A folytatásra (jó idő esetén) április 10-én kerülhet sor, amikor a már rögzített adatokat speciális eszközökkel – például saját fejlesztésű multikopterekkel (repülő robotokkal) – készült légi fotókkal és videókkal, egyedülálló ortogonális és perspektivikus felvételekkel egészítik ki.
A SziMe3D AR részprojekt többek között a háromdimenziós technológia felhasználásának lehetőségeit kutatja a kulturális örökség megőrzésének területén. A hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek háromdimenziós digitális feldolgozásával lehetővé teszi azok magasabb színvonalú, jobb muzeális, turisztikai, oktatási célú bemutatását. Látványos eszközökkel, a háromdimenziós kiterjesztett valóság megteremtésével olyan közönséget is megnyer, akik más módon nehezen megszólíthatóak.
A Debreceni Református Nagytemplomnak mint a kilenc magyarországi nemzeti emlékhelyünk egyikének felmérése ilyen részletességgel (centiméter alatti pontossággal) és komplexitással még soha nem történt meg. A felmérés eredményeként részletekben is gazdag, látványos háromdimenziós képek és modellek állnak elő – mind kívülről, mind belülről. Az így létrehozott „Virtuális Nagytemplom” segítségével interaktív bemutatók készíthetők, 3D-s virtuális utazáson vehetünk részt. Korszerű mobil alkalmazással mutatható be a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ. Imázs film és információs pultra fejlesztett tartalomkezelő rendszer is készülhet a Református Egyház számára.
A felmérés másik kutatási célja a részprojektben használt digitalizálási technológiák és alkalmazások gyakorlatban történő tesztelése, a technológiai korlátok kiértékelése, valamint a különböző feldolgozási és optimalizálási eljárások elemzése.
A közeljövőben tervezett Nagytemplom-felújítási munkálatokhoz kapcsolódva a projekt eredménye különösen hasznos lehet. Olyan építészeti méretek lesznek hozzáférhetőek és geometriai torzulások lesznek felfedezhetőek, amelyek más, jelenleg használt technológiával nem, vagy csak nagyon nehezen és nem megfelelő pontossággal mérhetőek. A lézer szkenneres felméréssel készült dokumentáció összevethető az építkezések megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, megkönnyítve a megrendelő számára is az elkészült munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését.
A Szilícium Mező egyik alapvető céljának megfelelően, a projekt részvevői az egyetem oktatóival együttműködve fogják megismertetni a megszerzett tudást, a kifejlesztett technológiát a különböző szakokon tanuló hallgatókkal.


Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom