• cube

  • cubeRandom

Elkészült a debreceni Református Nagytemplom 3D-s modellje

forrás: Prím Online, 2013. november 30. 10:11

Bemutatták a debreceni Református Nagytemplom 3D-s modelljét és átadták azt a Református Egyház képviselőinek. A debreceni egyetem által alapított Szilícium Mező (SziMe) Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó társaság rendkívül nagy pontosságú háromdimenziós modellt készített, melyet a Szilícium Mező Inkubátorházban létrehozott SziMe3D Stúdióban adtak át.
A Református Nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb épülete, 1500 négyzetméteres alapterületével az ország legnagyobb református temploma. A SziMe3D Kft. munkatársai még idén áprilisban, földi lézerszkenner segítségével felmérték a templomot, majd az adatok feldolgozását követően elkészítettek egy, a templomot a virtuális valóságban bemutató modellt és filmet. A templomról készített dokumentációt speciális eszközökkel – többek között saját fejlesztésű multikopterekkel – készült légi fotókkal és videókkal egészítették ki.

A létrehozott „Virtuális Nagytemplom” segítségével a felhasználók látványos, interaktív bemutatókon, 3D-s virtuális utazásokon vehetnek részt. Egy korszerű mobilalkalmazás segítségével könnyedén bemutatható az érdeklődők számára a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ.
A projekt további haszna a nemrégiben megkezdett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél jelentkezhet. Olyan építészeti méretek, esetleges geometriai változások lesznek ellenőrizhetők, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nehezen és kisebb pontossággal lehetne észlelni. A lézerszkenneres felméréssel készült dokumentáció egyszerűen összevethető a restaurációs munkálatok megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, nagyban megkönnyítve így a megrendelő számára a kész munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését.
A projekt keretében alakították ki a SziMe3D Stúdiót is, mely alkalmas 3D-s mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, oktatási célú bemutatására, valamint további különböző célú feldolgozására.
A Nagytemplom 3D-s modelljének bemutatását megelőzően Dr. Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke megnyitotta a SziMe3D Stúdió-t. Kiemelte, hogy a 3DStúdió és a „Virtuális Nagytemplom” is jól példázzák, hogy a Szilícium Mező projektjeiben kifejlesztett tudás és technológia az egyetem oktatásában is hasznosul. Az együttműködő cégek a munkájukba oktatókat és hallgatókat, illetve általuk alapított spin-off vállalkozásokat vonnak be. A rektor hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja az egyetem, hogy az égisze alatt futó projektek eredményei Debrecen városában is hasznosuljanak.
Fehér András, a 3DAR részprojekt vezetője szerint a 3D-s mérési technológia innovatívan, egyedülálló módon segíti a kulturális örökségek megőrzését. A módszer állapotfelmérő archívumként, emlékek vagy korlátozottan látogatható műemlékek megőrzésére is használható.
Látványossága különleges vizuális élményt teremt, akár kedvet is csinálhat a közönség számára múzeumok felkeresésére. A projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Project Management Kft. ügyvezető igazgatója, Kurtán Zoltán elmondta, az üzleti szolgáltatási és befektetési oldalon szerzett tapasztalatok szerint a háromdimenziós digitális technológia alkalmazása a jövőt tekintve az egyik biztos kitörési pont a feltörekvő hazai innovatív kis- és középvállalkozások számára


Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom