• cube

  • cubeRandom

Szeged- Alsóvárosi Ferences Templom és Kolostor

A szegedi alsóvárosi ferences kolostor jelentősége, hogy első épülete, a nyugati szárny egy jellegzetes késő középkori épülettípus talán egyetlen fennmaradt magyarországi emléke.

Temploma az Alföld akkori legnagyobb méretű temploma volt. A nyírbátori ferences templom mellett a késő gótikus templomterek egyik remeke.

Az alsóvárosi ferences templom az egységes késő gótikus templomterek egyik legjelentősebb példája, melyet sokszögzáródású szentéllyel láttak el. Tornya a szentély és a hajó találkozásánál áll. Falában számos románkori kő másodlagos befalazásának nyomai fedezhetőek fel. A templom terét eredetileg hálóboltozat fedte, amelyet 1625-ben a bordák lemetszésével dongaboltozatra változtatták (vitatott).

Mai főbejáratának barokk kőkeretét a XVIII. században még álló szélfogó előcsarnok lebontása után helyezték ide. A középkori templom szentélye alá háromhajós barokk kripta épült. A templom gazdag belső berendezése a hazai barokk egyházművészet jellegzetes példája. [1]

Munkánk során földi lézer szkenner alkalmazásával felmértük a templom teljes belső terét, beleértve a fedélszéket is. Jelenleg a mérési eredmények feldolgozása folyik. Kézi felület szkennerrel elkészítettük a kőtár néhány elmének, valamint a kolostor folyosóján látható feszület 3D rekonstrukcióját. A templom belső terének felmérése során oktokptert is „bevettetünk”. Giga pixeles felvételek készület az oltárról, freskókról.


[1] http://www.kolostorut.hu/ szerkesztett változat (2012.08.08.)

A virtuális túra indításához kattintson a képre!

Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom