• cube

  • cubeRandom

Visegrád-Lepence, római őrtorony

371-ben, Valentinianus császár idején épült a Dunakanyar egyik jellegzetes, különösen jó állapotban fennmaradt erődítménye, egy nagyméretű:18 x 18 m-es őrtorony. Belső terében négy pillér állt, kívülről kőfal övezte. Főbejáratát épségben előkerült építési felirat és az akkor uralkodó három császárt jelképező három szoborfej díszítette. A feltárások során nyugati fele került elő, magasan álló kőfalakkal. Keleti fele felett a 11-es főút épült. Az őrtorony a Pannoniai Limes egyik fontos objektuma, és ennek részeként az előkészítés alatt álló Világörökségi pályázat egyik eleme.
A felmérés révén lehetőség van az őrtorony és egyedülálló kapuzatának virtuális rekonstrukciójára is. A falak és a kapuzat kőfaragványainak 3D szkennelése lehetővé teszi a római épületmaradványok és kőfaragványok digitális felmérési és feldolgozási módszereinek illetve azok régészeti, műemléki, építészeti és építészettörténeti hasznosítási módjainak kidolgozását.
A projekt eredményei bemutathatóak a visegrádi múzeum állandó kiállításán. A projekt eredményei hasznosíthatóak római építészeti emlékek műemléki helyreállítása és múzeumi bemutatása során.
Kora: 371.
Anyaga: Vakolatlan fúgázott patakkövekből rakott terméskő falazat, lajtamészkő faragványok.
Állapota: Védőtetővel ellátott rom, 1 m-nél magasabb falazatok
Elhelyezkedése: Pest megye, Visegrád-Lepence, autóparkoló
Szakértő: Gróf Péter (régész, MNM MKM)
Buzas Gergely MNM, MKM

A virtuális túra indításához kattintson a képre!

Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom