• cube

  • cubeRandom

Vitány várrom

Veszélyeztetett emlék
Az először 1324-ben említett vár a XIV. században királyi vár volt, majd a XV. században magánkézre került . A török-korban több ostromot élt át, majd 1597-ben a keresztény seregek robbantották fel. Jelentős mértékben épségben álló falai néhol több emelet magasan állnak, rajtuk nyílások, födémnyomok, pártázatok figyelhetőek meg. Régészeti kutatás a várban az idei évben indult meg, műemléki helyreállítást soha sem végeztek benne, viszont a környezetét karbantartják, növényzettől rendszeresen tisztítják. A vár történetének részletes, modern történeti feldolgozása rendelkezésre áll.
A felmérés alapján lehetőség van a digitális elméleti rekonstrukcióra. A projekt lehetőséget ad a középkori várromok 3D digitális felmérésére,
és a felmérések régészeti, műemlékvédelmi, építészeti és építészettörténeti hasznosítási módszereinek kidolgozására. A projekt eredményei bemutathatóak a visegrádi múzeum által tervezett középkori várak című kiállításban és publikálhatók a kiállításhoz kapcsolódó katalógusban.
A projekt eredményei jól hasznosíthatóak középkori várromok műemléki helyreállításai során. Buzás Gergely MNM MKM
Kora: XIV-XVI. század
Anyaga: Mészkő falazat
Állapota: Nagyrészt feltáratlan, restaurálatlan, de
kitisztított több emelet magasan álló falak
Elhelyezkedése: Komárom megye, Vértes Hegység


Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom