• cube

  • cubeRandom

Tárgykatalógus

Múzsák kútja

Jelenleg nincs munkaanyag feltöltve a tárgyhoz

Leírás A visegrádi királyi palota Múzsák kútjáról csak Oláh Miklós leírásából alkothatunk képet, maradványaiból még csak néhány töredék került elő. A díszudvar Herkules-kútjához hasonló, emeletes szökőkút lehetett, ahhoz hasonló méretű és formájú. Oláh Miklós szerint kerek medencéjét a kilenc múzsa alakja díszítette. Alsó medencéje fölött itt is egy kúttál emelkedett. A kutat Cupido figurája koronázta: a szerelem pajkos kis istene egy teli tömlőn ülve szorította ki a tömlőből előbuggyanó vizet az alant lévő tálba. Oláh szerint: "Ez a kút a pompás udvari ünnepségek alkalmával vörös- és fehérbort folyatott a király parancsára." Az újonnan előkerült kútszobor alapján feltételezhetően a Múzsák kútját is Giovanni Dalmata készítette. Eredeti helye nem azonosítható hitelesen, ugyanis az Oláh Miklós által megnevezett helyszín a palota legrészletesebben kutatott része, a teraszon azonban a kútnak semmilyen nyoma nem került elő.
Anyaga csiszolt vörösmárvány (magyarországi vörös mészkő)
Megtalálás ideje Kúttál darabjai: 1934-1945, Cupido: 1991.
Kora Kr.u. 1485-1490
Megjelenések
(cikkek/hírek/publikációk/kiállítások)
Buzás Gergely - Réti Mária - Szőnyi Endre: Giovanni Dalmata Herkules-kútja a visegrádi királyi palotában. Budapest - Visegrád 2001. 14.; Buzás Gergely: A visegrádi királyi palota története. In.: A visegrádi királyi palota. Szerk.: Buzás Gergely – Orosz Krisztina. Budapest, 2010. 62-66., 81., 88-90.; A Múzsák kútja a Mátyás-kori királyi palotában http://visegradmuzeum.hu/muzsak-kutja;
Tárolás helye (Őrzési hely/elhelyezés) állandó kiállítás, MNM Mátyás Király Múzeuma, Visegrád
Állapota Töredékes. A töredékeket restaurálták.
Szakirodalom/hivatkozás
Lelőhely/gyűjtőhely (helység) Visegrád - királyi palota. Kúttál darabjai: ismeretlen lelőhely. Cupido: törökkori tűzhelyből a királyi palota nyugati szárnyának északi termében.
Méret, súly 270 cm x 125 cm x 276 cm
Leltári szám n.a.
Feltáró/Gyűjtő Schulek János, Szőke Mátyás, Buzás Gergely

Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom