• cube

  • cubeRandom

Erődítmény a Dunakanyarban

Buzás Gergelynek, a Visegrádi Múzeum igazgatójának javaslatára megkezdjük a 371-ben, Valentinianus császár idején épült a Dunakanyar egyik jellegzetes, különösen jó állapotban fennmaradt erődítménye, egy nagyméretű:18 x 18 m-es őrtorony szkennelését.

A torony belső terében négy pillér állt, kívülről kőfal övezte. Főbejáratát épségben előkerült építési felirat és az akkor uralkodó három császárt jelképező három szoborfej díszítette. A feltárások során nyugati fele került elő, magasan álló kőfalakkal. Keleti fele felett a 11-es főút épült. Az őrtorony a Pannoniai Limes egyik fontos objektuma, és ennek részeként az előkészítés alatt álló Világörökségi pályázat egyik eleme.

A felmérés révén lehetőség lesz az őrtorony és egyedülálló kapuzatának virtuális rekonstrukciójára is. A falak és a kapuzat kőfaragványainak 3D szkennelése lehetővé teszi a római épületmaradványok és kőfaragványok digitális felmérési és feldolgozási módszereinek illetve azok régészeti, műemléki, építészeti és építészettörténeti hasznosítási módjainak kidolgozását. A projekt eredményei terveink szerint bemutathatóak lesznek a visegrádi múzeum állandó kiállításán. A projekt eredményei hasznosíthatóak római építészeti emlékek műemléki helyreállítása és múzeumi bemutatása során.


Új Széchenyi Terv
arrow bottom
A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.
arrow bottom